Bij het triomfantelijke debuut van de SiBTV documentaire was de zaal uitverkocht.

HomeTV

Bij het triomfantelijke debuut van de SiBTV documentaire was de zaal uitverkocht.

Samen in Beeld TV beleefde woensdag 22 november een gedenkwaardige en enerverende dag. Voor het eerst was er een heuse première voorbereid van een opm

Samen in Beeld TV beleefde woensdag 22 november een gedenkwaardige en enerverende dag. Voor het eerst was er een heuse première voorbereid van een opmerkelijke en indrukwekkende documentaire die Michel van Dijk en Ina Spijk in driekwart jaar regisseerden. Samen in Beeld TV is een mediaproject voor en met ouderen waarbij met behulp van tv-programma’s wordt geprobeerd eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Een groep van ongeveer 20 vrijwilligers doet dit door het maken van diverse uitzendingen die te zien zijn op OOGTV en RTV G1 en hun websites.

De titel van het spel is “De slag om Holwierde & Nansum”, en het zegt precies waar het over gaat. Terwijl vrijwel geheel Nederland in april 1945 bevrijd was van de Duitse bezetting, waren de Duitsers de laatste delen nog steeds aan het verdedigen. Het verhaal is gebaseerd op het relaas van vier ooggetuigen. Jol Stoppels leidt het publiek door de gruwelijke nasleep van de bevolking. Tijdens de productie van de film werd duidelijk dat er veel belangstelling was voor het eindproduct.

De formele première van deze videoreportage vond dan ook plaats in de grote zaal van Theatercentrum de Molenberg in Delfzijl. De overweldigende vraag naar kaarten nam al snel de vrees van de organisatie weg dat deze zaal te groot zou zijn. Een week voor de première was het laatste kaartje al verkocht en was er een wachtlijst ontstaan.

De première begon om 20.00 uur met Wiebe Zorge, de gastheer van de avond. Tijdens zijn welkomstwoord was elke zitplaats in de zaal (bijna 550) bezet. Na een korte inleiding gaf hij het woord aan Jol Stoppels. Zij plaatste het relaas van de slag om Holwierde en Nansum op correcte wijze in historische context, hoe de bevrijders na de bevrijding van Groningen oprukten naar Delfzijl en Appingedam om die laatste districten te bevrijden van de Duitsers.

Na Stoppels’ presentatie kregen de bezoekers de documentaire te zien waarvoor ze gekomen waren. Het publiek zat in stilte tot de aftiteling, waarna een daverende ovatie volgde. Voorzitter Jan van Duinen van de stichting Samen in Beeld prees alle medewerkers voor hun medewerking aan de documentaire. Toch bedankte hij in het bijzonder de vier ooggetuigen, van wie sommigen voor het eerst openhartig vertelden over hun ervaringen en die van de laatsten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een bevrijdingsoperatie uitgevoerd.

Daarna was er in de foyer ruim de tijd om met de makers en ooggetuigen in gesprek te gaan. Samen in Beeld TV heeft veel positieve en emotionele reacties gekregen, waaruit blijkt hoezeer de documentaire en het werk dat zij doen de mensen aanspreken. De documentaire wordt eind april 2018 uitgebracht op dvd en uitgezonden op televisie.