Het kan bijzonder gaan in het leven. Ik zocht naar een journalistieke werkplek, een plek waar ik op zoek kan gaan naar verhalen van mensen en deze in beeld kan brengen. Op een dag was ik aan het kijken op nu.nl, en daar trok een berichtje mijn aandacht. De kop luidde: ‘TV-maker bestrijdt op bijzondere manier eenzaamheid’. Dat klinkt interessant, dacht ik bij mezelf. En ik begon verder te lezen. Toen bleek dat deze tv-maker genaamd , Ina Spijk, binnen het verzorgingstehuis van haar moeder een tv-kanaal had opgericht om de verhalen van ouderen in beeld te brengen: Samen in Beeld TV. Dit met als doel om de eenzaamheid van ouderen tegen te gaan en de wereld van buiten naar binnen te brengen.

Ik bezocht de website en bekeek een aantal afleveringen van verschillende programma’s. Het leuke vond ik dat in deze programma’s de ouderen zelf de hoofdrol hebben. Ze worden mee op pad genomen en uitgenodigd om hún verhaal te vertellen. Verhalen over vroeger. ‘Wat deed u vroeger?’ ‘Hoe zag het leven eruit toen u jong was?’ Heel interessant om naar te luisteren!

Na deze korte research besloot ik om contact op te nemen. Deze plek zou wel iets voor mij kunnen zijn! Ik kwam in gesprek met Carin van de Wal, projectleider bij Samen in Beeld TV, en werd uitgenodigd om langs te komen voor een gesprek. Sindsdien ben ik mee gaan kijken bij de redactievergaderingen en maakte kennis met het team. De redactievergaderingen waren voor mij natuurlijk helemaal nieuw, dus ik besloot om het allemaal over me heen te laten komen en te observeren: wat gebeurt hier allemaal?

Eerste indruk

De diversiteit van het team valt me op, er zit een groep van alle leeftijden bij elkaar. Wanneer de vergadering begint komen er allerlei zaken aan bod. Er wordt bijvoorbeeld besproken hoe de uitzendingen voor de komende tijd ingevuld kunnen gaan worden, en welke planning dat met zich meebrengt. Het wordt me al snel duidelijk dat dit een mediaproject is dat breder is dan ik dacht. Er zijn zowel interne als externe uitzendingen, en hier worden de programma’s inhoudelijk op afgestemd. Tijdens de vergadering denkt iedereen serieus mee en ik word er enthousiast van, want ik zie een groep die zich echt in wil zetten om een verschil te maken voor ouderen.

Ook ga ik mee naar een opname voor het programma ‘Er op uit’. Deze keer is dit in het Politiepettenmuseum. Ik wist niet dat dat bestond, interessant dus! Ik ga mee om te kijken achter de schermen. Hoe gaat zo’n opname in zijn werk? Eerst nemen de editors het draaiboek door samen met de presentator. Vervolgens worden de auto’s ingeladen met alle spullen die nodig zijn zoals camera’s en geluidsapparatuur. Onderweg naar de locatie wordt er gezellig gekletst. Maar als we op plaats van bestemming zijn valt het me op dat iedereen meteen serieus en gefocust is. Het is mooi om te zien met hoeveel geduld het programma wordt opgenomen. Want het gaat natuurlijk niet in een keer goed. Soms moet er iets overnieuw gedaan worden of wordt de positie van de mensen op camera veranderd. We gaan door tot we de juiste beelden hebben.

Wat ook leuk om te merken is, is dat de komst van SIB-tv erg gewaardeerd wordt. In het museum vraagt de eigenaar of we namens SIB-tv in het gastenboek willen schrijven. Hij vindt het zo mooi dat we langs zijn gekomen voor een opname dat hij dit wil vermelden in het magazine van de International Police Association(IPA).

Vervolgens kijk ik mee hoe de opnames gemonteerd worden. Ik mag meekijken met Michel die dit al langere tijd doet voor SIB-tv. Met een hoofdtelefoon op monteert hij de fragmenten aan elkaar. Hierbij houdt hij de verhaallijn goed in het vizier. Ook let hij op de scherpte van het beeld, de lichtval en de duidelijkheid van het geluid. “jij ziet ook alles” merk ik op als hij wijst op een schaduw die niet in het beeld moet. “Ja dat zie ik meteen” zegt hij. “Ik heb hier ook een opleiding in gedaan” voegt hij eraan toe. Ik kan zien dat hij als editor ingespeeld is op de mensen die hebben gefilmd. Ze hebben hetzelfde doel voor ogen: een mooi verhaal maken waar de mensen met plezier naar kunnen kijken.

En dat is ook wat ik tijdens mijn korte kijkje in de keuken kenmerkend ben gaan vinden voor Samen in Beeld TV: een bevlogen groep mensen die allemaal een heel eigen aandeel hebben in het mediaproject en samen toewerken naar het doel van mooie televisie maken voor en met ouderen.