Woensdag 22 november was voor het Samen in Beeld TV een bijzondere en spannende dag. Voor het eerst hadden we een echte première georganiseerd voor een bijzondere en indrukwekkende documentaire waaraan – onder leiding van Michel van Dijk en Ina Spijk – driekwart jaar aan gewerkt is. Samen in Beeld TV is een mediaproject voor en met ouderen waarin geprobeerd wordt om door middel van tv programma’s de vereenzaming onder ouderen tegen te gaan. Hiervoor maakt een team van ongeveer 20 vrijwilligers diverse uitzendingen die onder andere te zien zijn via OOGTV en RTV G1 maar ook via hun eigen website.

“De slag om Holwierde & Nansum” is de titel en dat geeft precies weer waar het om gaat. Terwijl bijna heel Nederland in april 1945 al bevrijd was van de Duitse bezetters, werden de laatste stukjes nog zwaar verdedigd door de Duitsers. Aan de hand van de persoonlijke verhalen van vier ooggetuigen wordt het verhaal verteld. Joël Stoppels neemt de kijker mee door deze verschrikkelijke nadagen voor de bevolking. Tijdens het maken van de documentaire bleek dat er veel belangstelling was voor het eindresultaat.

Daarom werd gekozen voor een officiële première van dit gefilmd verslag in de grote zaal van Theatercentrum de Molenberg in Delfzijl. De twijfels bij de organisatie of deze zaal niet te groot zou zijn werd al gauw weggenomen door de overweldigende belangstelling voor de toegangskaarten. Een week voor de première werd het laatste kaartje al verkocht en werd er een reserveringslijst gemaakt.

Om 20.00 uur opende Wiebe Zorge – de presentator van deze avond – de première. Tijdens zijn welkomstwoord was iedere stoel (ruim 550) bezet. Na een korte inleiding gaf hij het woord aan Joël Stoppels die het verhaal van de slag om Holwierde & Nansum in het juiste historische perspectief plaatste. Hoe de bevrijders na de bevrijding van de stad Groningen oprukten naar Delfzijl en Appingedam om ook die laatste gebieden te ontdoen van de bezetters.

Na de presentatie van Stoppels kregen de bezoekers de documentaire te zien waarvoor ze waren gekomen. Tot aan de aftiteling bleven de bezoekers in stilte kijken en gaven daarna hun reactie door middel van een overweldigend applaus. Voorzitter Jan van Duinen van de stichting Samen in Beeld bedankte alle medewerkers voor hun medewerking aan de documentaire, maar sprak ook een groot woord van dank uit naar de vier ooggetuigen, waarvan sommigen voor het eerst zó openhartig spraken over hun belevenissen en ervaringen van deze laatste bevrijdingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog.

Na afloop was er in de foyer volop mogelijkheid om met de makers en de ooggetuigen te spreken. De vele positieve en emotionele reacties zijn voor Samen in Beeld TV een waardering voor de documentaire en het werk wat ze doen. Van de documentaire zal een DVD worden uitgebracht en is eind april 2018 op TV te zien.